АР Крим Севастополь
Назва: Гербарій макрофітів Світового океану Інституту біології південних морів ім. О.О. Ковалевського
Акронім: SIBS
Установа: Інститут біологі південних морів ім. О.О. Ковалевського
Адреса: пр. Нахимова, 2, м. Севастополь, АР Крим, 99011
Телефон: +38(0692)550795
Факс: +38(0692)557813
e-mail: milchakovagmail.com
Сайт:
Рік заснування: 1891
Кількість зразків: 25 200
Наявність типових зразків:
Географічна спеціалізація: Україна (Чорне, Азовське море), Північний Льодовитий, Тихий, Атлантичний, Індійський океани
Основні колектори: А. Калугина-Гутник, Н. Комарницькій, Н. Морозова-Водяницька, Г. Станіловській,
Цінні колекції: Іменні колекції Н. Морозової-Водяницкої, Г. Станіловского та А. Калугиної-Гутник
Обмінний фонд: 1 000
Куратор гербарію: Мільчакова Наталія Панасівна, к.б.н., завідувачка лабораторії фіторесурсів відділу біотехнологій и фіторесурсов
Штат: Відсутній
Про гербарій: Гербарій Інституту біології південних морів ім. О.О. Ковалевського (ІнБПМ) був заснований в 1891 р. Його основу склав гербарій макрофітів району Севастополя і Балаклави, зібраний першим директором Севастопольської біологічної станції С. Переяславцевою. У 1941 р. після перших бомбардувань Севастополя ця колекція згоріла.

Найстаріші зразки водоростей, що зберігаються в даний час в гербарії ІнБПМ, датуються 1916 р. Основою колекції чорноморських макрофітів є гербарій водоростей Карадага, південного берегу Криму і кавказького узбережжя, перші зразки для якого були виготовлені видатними ботаніками і альгологами Л. Курсановим, Н. Комарницьким, Н. Морозовою-Водяницькою у 1916 – 1931 рр. Серед колекторів особлива роль належить Г. Станіловському, яким в роки Великої Вітчизняної війни зроблено величезний гербарій чорноморських макрофітів зібраних в районі Алупки, Симеїзу, Місхору, Ялти, Алушти та інших міст Криму. У фонд гербарію входить також крупна колекція водоростей кавказького узбережжя, яка була створена Н. Морозовою-Водяницькою у 1930-х роках. Ця колекція була врятована під час Великої Вітчизняної війни у м. Новоросійську і потім передана в ІнБПМ.

Основу сучасного гербарію становлять зразки, які зібрані в численних експедиціях по Чорному та Азовському морям та в різних куточках Світового океану видатним альгологом д.б.н. А. Калугіною-Гутник та науковими співробітниками ІнБПМ в 1964 – 1992 рр. Особливу наукову цінність мають зразки водоростей з прибережних акваторій Червоного моря, Сейшельських, Мальдівських островів та о-ва Мадагаскар (6 798 зразків), глибоководних проб та прибережної зони Середземного моря (756 зразків), островів Південно-Китайського та Японського морів, Сіамської затоки (569 зразків). У рамках Національної антарктичної програми зібрана колекція макроводоростей Антарктики у районі Української антарктичної станції «Академік Вернадський» в період 2002 – 2008 рр. (448 зразків).

Близько половини зразків гербарію належать до чорноморської флори, деякі види представлені 30–50-річним рядом зборів з одного й того ж району Чорного моря (наприклад, зразки філофори, цистозіри, ульви з Севастопольської бухти, Філофорного поля Зернова, Карадагської біологічної станції та інших). З припиненням в останні десятиліття морських експедиційних досліджень гербарний фонд поповнюється лише зразками з прибережної смуги Чорного та Азовського морів. Інтенсифікація досліджень в галузі біорізноманіття українського шельфу, пошук закономірностей багаторічних змін флори під впливом антропогенного навантаження, кліматичних та інших факторів збільшує наукову цінність та значність гербарію чорноморських макрофітів.

Сьогодні SIBS є найбільшім в Україні колекцією макрофітів Світового океану, яка налічує понад 25 000 г.з. 540 видів. Більшість зразків розміщена на аркуші щільного паперу розміром 10 х 15 та 20 х 30 см, великі за розміром зразки – на листах формату А2. Усі гербарні зразки зберігаються в пакеті з кальки, містять етикетку з повною стандартною інформацією та складені у картонну папку, коробку, які розміщені у металевих шафах. Усі матеріали розміщені за географічним принципом. Для фондів SIBS розроблений і оформлений електронний каталог, комп'ютерна база даних на основі формату СУБД MS Access, що включає повні описи зразків, оцифровані фотографії з високою роздільною здатністю, які дозволяють зробити цінні екземпляри доступними, а роботу з ними більш ефективною та інформативною.

Важливою частиною фондів гербарію SIBS є іменні колекції Н. Морозової-Водяницкої, Г. Станіловского та А. Калугиної-Гутник.

Колекція Н. Морозової-Водяницкої (1893 – 1953) cтворена під час її роботи на Новоросійської біологічної станції у 1920 – 1931 рр. Усі зразки (4708 гербарних листів), які представляють флору кавказького узбережжя Чорного моря, були врятовані у час Вітчизняної війни. Стан колекції відмінний.

Колекція Г. Станіловского – найбільша за чісельністю (6 511 г.з.), репрезентує флору макрофітів кримського узберіжжя. Вона була створена в 1925 – 1945 рр.

Колекція А. Калугиної-Гутник (1929 – 1994) складається з 13 475 г.з. і є особливо цінним зібранням в гербарії SIBS. Вона репрезентує зразки флори макрофітів Білого, Чорного, Середземного та Красного морів, багатьох регіонів Світового океану. Більша частина зразків зібрана з 1970 по 1992 рр.

  Н. Мільчакова, В. Рябогіна
Література: 1. Мильчакова Н.А. Гербарный фонд макрофитов Института биологии южных морей НАН Украины // ХІ з’їзд Укр. ботан. т-ва: тези доп., 25-27 вересня, 2001 р., м. Харків. – Харків, 2001. – С. 243–244.

2. Мильчакова Н.А., Запевалин А.А. ИПС для изучения биоразнообразия флоры Мирового океана // Информационно-поисковые системы в зоологии и ботанике. – Тр. ЗИН РАН (СПб). – 1999. – Т. 278. – С. 106–107.

3. Мильчакова Н.А. Альгологические исследования в СБС – ИнБЮМ: от прошлого к настоящему // Мор. экол. журн. – 2009. – Т. VIII, №3. - С. 71–76.

4. Мильчакова Н.А., Рябогина В.Г., Бондарева Л.В., Миронова Н.В. История гербария водорослей Карадага: известные и неизвестные страницы // Карадаг–2009: Сб. науч. трудов, посвящ. 95–летию Карадагской биол. ст. и 30–летию Карадаг. природ. заповедника НАНУ. – Севастополь, 2009. – С. 40–49.