Харківська Харків
Назва: Гербарій кафедри фармакогнозії Національного фармацевтичногоуніверситету
Акронім: CFU**
Установа: Національний фармацевтичний університет
Адреса: вул. Блюхера, 4, м. Харків, 61146
Телефон: +38(0572)679208
Факс: +38(0572)679208
e-mail: gnosyukrfa.kharkov.ua
Сайт:
Рік заснування: 1933
Кількість зразків: 4500
Наявність типових зразків: Відсутні
Географічна спеціалізація: України, Росія, Кавказу, Болгарії, Узбекистану, Марокко, Сирії, Лівану
Основні колектори: І. Батюченко, А. Богаєвський, Ю. Борисик, М. Борисов, Н. Валяшко, О. Гамуля, А. Деркач, М. Журавльов, В. Ковальов, Г. Макарова, О. Паршина, А. Русанова, А. Сербін, Н. Солодовниченко
Цінні колекції: Відсутні
Обмінний фонд: Відсутній
Куратор гербарію: Ковальов Володимир Миколайович, д.б.н., проф., завідувач кафедри фармакогнозії
Штат: Гамуля Ольга Володимирівна, старший лаборант,

Батюченко Іванна Іванівна, старший лаборант,

Русанова Ангеліна Вікторівна, старший лаборант

Про гербарій: Гербарій кафедри фармакогнозії Національного фармацевтичного університету (НФаУ) є спеціалізованою колекцією де зібраний гербарій лікарських рослин та рослинна сировина й призначений насамперед для навчання студентів. Але серед цих зразків є досить екземплярів, які мають наукову, або історичну цінність. Ці зразки зберігаються окремо, або використовуються як демонстраційний гербарій на лекціях та практичних заняттях. Гербарні зразки та рослинна сировина є науковою базою для проведення фармакогностичних досліджень науковцями і аспірантами кафедри.

В кінці 1940-х років у вищих фармацевтичних закладах була започаткована навчальна практика з заготівлі та вирощування лікарських рослин. Саме на цей період і припадає заснування гербарію лікарських рослин кафедри. Заснований у повоєнні роки гербарій використовувався, переважно, як навчальний. Формування гербарних фондів відбувалося з різних джерел. По-перше, при фармацевтичному інституті було організовано дослідне поле, де вирощувалися лікарські рослини як для навчального процесу, так і для наукової роботи. Друге джерело поповнення гербарію – чисельні навчальні практики студентів, під керівництвом викладачів по території колишнього Радянського Союзу: на Кавказі (1968, 1970, 1971 рр. – В. Ковальов, М. Журавльов, В. Арзуманян, А. Деркач), в Середню Азію (1969 – А. Сербін та М. Борисов), в Крим (1969, 1972 рр. – В. Ковальов, А. Богаєвський), до Карпат (1967 – М. Борисов, В. Ковальов). З цього часу розпочалася більш ретельна робота з гербаризації лікарських рослин. Щорічно фонди гербарію поповнювалися зборами студентів зробленими під час навчальних практик. Серед цих зборів обирались найбільш типові за розміром та формою рослини. Таким чином, впродовж невеликого часу був зібраний значний гербарій екзотичних лікарських рослин, який суттєво доповнює гербарій рослин флори України. Важливим шляхом поповнення гербарію стали екземпляри рослин привезених студентами-іноземцями з багатьох країн світу. Впродовж тривалого часу основним постачальником лікарських рослин був Всесоюзний інститут лікарських рослин та його зональні дослідні станції.

Гербарій кафедри фармакогнозії завжди був науковою базою для дослідження морфолого-анатомічної будови та вивчення фармакогностичних властивостей лікарських рослин. Найдавніші гербарні зразки були зібрані в ресурсних (наукових) експедиціях. У формуванні та визначенні гербарію брали участь видатні українські ботаніки –І. Зоз та Ю. Прокудін. Відповідальна за роботу на дослідному полі і з гербарними зразками була ботанік О. Паршина. Вона вела листування з багатьма ботанічними садами. Саме завдяки цим роботам в гербарії представлені зразки лікарських рослин України та інших країн світу.

Гербарій кафедри фармакогнозії Національного фармацевтичного університету на сучасному етапі нараховує понад 480 видів судинних лікарських рослин України. Гербарій складається з гербарію лікарських рослин та запасів лікарської рослинної сировини, яка використовується на заняттях для вивчення макро- та мікроскопічних ознак рослин студентами-фармацевтами.

Гербарій розміщений в спеціальних дерев’яних шафах та шухлядах. Рослини розміщені в папках за хімічним складом, нашиті на стандартні аркуші (формату А-3) та на аркушах в папках (формату А-4) за розділами, які відповідають хімічним властивостям рослин: лікарські рослини, які містять полісахариди, ефірні олії, алкалоїди, фенольні сполуки, тощо; лікарські рослини, які використовуються безпосередньо на заняттях. Рослинна сировина зберігається в паперових пакетах та в тканинних мішках, на яких зазначено рік та місце заготівлі, та латинська назва.

Гербарій є навчальною базою для вивчання курсів “Фармакогнозія”, “Фармакогнозія з основами біохімії рослин” , “Фармакогнозія з основами ресурсознавства”, “Фармакогностичні методи аналізу лікарської рослинної сировини”.

Гербарій для загальних курсів “Фармакогнозія з основами біохімії рослин”, “Фармакогнозія”, складається з наборів гербарію судинних рослин по групам біологічно-активних речовин (БАР), які вони містять: полісахариди, ліпіди, вітаміни, органічні кислоти, фенологлікозиди, флавоноїди, антрахінони, дубильні речовини, кумарини, сапоніни, кардіостероїди, алкалоїди та ефірні олії. Окремо зберігається гербарій сформований по групам фітотерапевтичної дії: рослини які використовуються при захворюваннях серцево-судинної системи, нервової системи, шлунково-кишкового тракту, при алергічних захворюваннях, стоматитах, офтальмології, педіатрії, застосовуються в дерматології та косметології, ін. Останнім часом формується гербарій за Європейською фармакопеєю. Крім того, в цьому курсі викладання використовується гербарій понад 150 видів рослин неофіцінальної медицини.

На кафедрі оформлена вітрина, на якій розміщені гербарні зразки більшості лікарських рослин, які вивчаються студентами. Рослини розміщені за хімічним складом по темам, які вивчаються у загальному курсі.

Фонд гербарію постійно оновлюється і поповнюється новими матеріалами, зібраними співробітниками кафедри під час експедицій та навчальних практик студентів-фармацевтів. Створюється обмінний фонд гербарних зразків видів лікарських рослин. Окремі, особливо цінні гербарні зразки були передані та зберігаються в наукових установах та навчальних закладах України та країн СНД.

На сучасному етапі розвитку наукових та освітніх зв’язків України з країнами арабського світу (Сирія, Марокко, Ліван, Єгипет, Палестина та ін.) гербарій лікарських рослин набув важливішого значення як навчальна і наукова база для якісного навчання майбутніх фармацевтів, наукова та довідкова колекція.

Гербарій лікарських рослин є науково-дослідницькою базою для працівників кафедри і аспірантів, а також обслуговує протягом року спеціалістів ботанічного профілю інших установ України та інших держав.

  В. Ковальов, О. Гамуля, І. Батюченко, А. Русанова
Література: Ковальов В.М., Понаріна О.В., Солодовниченко Н.М. Гербарій лікарських рослин кафедри фармакогнозії Національного фармацевтичного університету. \ Вісн. Луган. пед.ун-ту. – 2003. – 67, № 11. – С. 51 – 54.