Херсонська Херсон
Назва: Гербарій Херсонського краєзнавчого музею
Акронім: KHEM*
Установа: Херсонський обласний краєзнавчий музей
Адреса: вул. Леніна, 9, м. Херсон, 73000
Телефон: +38(0552)491083; +38(0552)491092
Факс: +38(0552)424320
e-mail: museum_kherson-krmail.ru
Сайт:
Рік заснування: 1897
Кількість зразків: 23 178
Наявність типових зразків: 13
Географічна спеціалізація: Україна, країни Центральної Європи, Молдавія,

Кавказ

Основні колектори: С. Бойко, М. Гамов, А. Дерюжина, С. Ємельянова,

Г. Манойлова, Й.Пачоський, М. Підгайний, І. Рябков, П. Тихонова

Цінні колекції: Гербарій Й. Пачоського
Обмінний фонд: Наявний
Куратор гербарію: Нагаєва Олена Іванівна зберігач групи «Природа»,

старший науковий співробітник відділу фондів;

Дерюжина Алла Василівна завідувач відділом природи

Штат: Відсутній
Про гербарій: Гербарій був заснований Й. Пачоським у 1897 р. Спочатку він знаходився при ентомонологічному кабінеті, а згодом увійшов складовою частиною у відкритий, за ініціативою Й. Пачоського, у 1899 р. Природничо-історичний музей Херсонського губернського земства. В основу Гербарію покладені матеріали, зібрані Й. Пачоським, який працював з 1897 р. у Херсоні губернським ентомологом і паралельно займався вивченням рослинності Херсонської та сусідніх з нею Таврійської та Бессарабської губерній. На початку заснування Гербарію в нього увійшли також матеріали І. Рябкова (1000 г.з., 686 видів), зібрані ним у Херсонській губернії.

До 1905 року у Гербарії було 6 000 аркушів, 1500 видів рослин, потім він постійно поповнювався зборами самого Й. Пачоського з інших місцевостей – Волині, Люблінської, Подільської, Полтавської губерній, Кавказу, Криму, Татр, Галичини, Австрії та Угорщини. У 1906 році Й. Пачоським був складений пояснювальний каталог музею в тому числі і Гербарію, зразки пронумеровані згідно з музейними інвентарними книгами. І вже в 1909 році в Гербарії нараховувалось близько 20 000 аркушів.

Після від’їзду Й. Пачоського Гербарій постійно поповнювався невеликими зборами працівників музею. Ці збори відображають флористичне різноманіття степів, вапнякових відслонень, пісків, лісів, лугових та прибережно-водних місцезростань в межах сучасної Херсонської області. Співробітники відділу природи щороку поповнюють колекцію новими зборами. Матеріали гербарію використовуються окремими науковцями, але спеціальним науковим та технічним штатом він не забезпечений в зв’язку з чим цілеспрямована науково-дослідна робота тут не ведеться, але з гербарними матеріалами працюють ботаніки Херсона та Херсонщини, Одеси, Києва, Санкт-Петербурга та ін.

Загальна кількість одиниць зберігання гербарію KHEM сьогодні складає 23 178 (з них 20 000 г.з – матеріали Й. Пачоского). В колекції представлені зразки 7 видів голонасінних, 24 видів папоротеподібних та 2 511 видів покритонасінних. В її структурі є основний гербарій (судинні рослини), гербарій мохоподібних та лишайників. Гербарій розміщений у фондосховищі, зберігається у дерев’яних шафах за системою А. Енглера, зразки розташовані за родинами і пронумеровані згідно з музейними інвентарними книгами. Зразки рослин розміщені на гербарних аркушах розміром 390 х 250 (270) мм.

Гербарій мохоподібних налічує 242 зразки 118 видів. Колекція лишайників нараховує 100 видів. Міститься мікологічний гербарій 150 видів грибів та суха колекція водоростей - 78 видів.

Гербарні матеріали колекції KHEM зібрані з території колишньої Херсонської, Таврійської, Київської, Подільської, Чернігівської, Полтавської, Волинської, Люблінської губерній, а також з Австрії, Угорщини, Молдови, Галичини, Кавказу, та інших територій. Сучасні гербарні матеріали зібрані переважно з території Херсонської області.

Основними колекторами KHEM є Й. Пачоський (понад 20 000 г.з.), а також І. Рябков, П. Тихонова, Г. Манойлова, С. Бойко, М. Підгайний, А. Дерюжина, С. Ємельянова, М. Гамов.

В колекції зберігаються обмінні матеріали колекторів: І. Акінфієва, В. Андреєва, М. Андросова, В. Богданова, А. Браунера, М. Буша, К. Гольде, Н. Десулаві, О. Клера, Б. Козо-Полянського, В. Комарова, С. Коржинського, П. Крилова, К. Купфера, С. Кучеровської, В. Ліпського, Д. Литвинова, З. Мінквіца, Н. Марковича, Н. Мартьянова, С. Мокржецького, Н. Пальчевського, Н. Пурінга, А. Ракочі, В. Савич, В. Сарандінакі, Г. Стукова, М. Томіна, М. Зінгера, І. Шираєвського. Поряд з цим в колекції містяться гербарії з ексикати «Herbarium Flora Rossica» та гербарії В. Регеля, К. Максимовича, П. Траутветтера, М. Турчанинова, С. Ганешина, О. Кнорринг – Неустроєвої, І. Новопокровського, П. Сюзева, І. Murson, K. Mertnens (Німеччина).

У фондах KHEM зберігаються типові зразки видів та внутрішньовидових таксонів, описаних Й. Пачоським: Centaurea hypanica Pacz.; Cerastium schmalhausenii Pacz.; Cytisus biflorus subsp. borysthenicus Pacz.; C. scrobiszevskii Pacz.; Elymus repens subsp. pseudocaesia Pacz.; Euphorbia tanaitica Pacz.; Genista scythica Pacz.; Juncus tyraicus Pacz.; Nonea pulchella Pacz.; Papaver albiflorum Pacz.; Ranunculus aconitifolius var. platanifolius (L.) Pacz.; Stipa pennata f. sabulosa Pazc.; S. lessingiana subsp. brauneri Pacz.

В гербарії KHEM зберігається колекція насіння – 1002 зразки, з них 976 зібрані Й.К.Пачоським (613 видів вищих рослин).

  А. Дерюжина
Література: Бойко М.Ф., Горлова Н.И. Гербарій И.К.Пачоского в Херсонской краеведческом музее // Ботан.журн. – 1986. – 71, № 1. – с. 85-86.

Гасаненко Н.А. Гербарій Херсонського краєзнавчого музею / В кн.: Гербарії Україхни. – К., 1995. – С. 89 – 90.