Харківська Харків
Назва: Гербарій ботанічного саду загальнодержавного значення

Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна

Акронім: CWB
Установа: Ботанічний сад загальнодержавного значення Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна
Адреса: вул. Клочківська, 52, Харків-22, 61022
Телефон: +38(057)706-33-40
Факс: +38(057)706-33-34
e-mail: khbgi.ua
Сайт:
Рік заснування: 1825
Кількість зразків: 7 500
Наявність типових зразків: Відсутні
Географічна спеціалізація: Україна (Харківська обл.), Росія (Європейська частина, Далекий Схід)
Основні колектори: О. Альохін, М. Башинська, А. Благая, З. Булавіна, А. Вількер, Л. Горєлова, Л. Дерфіль, І. Друльова, К. Єрмоленко, З. Комір, М. Овчінікова, О. Паршина, О. Петрова, Л. Станіславчук, О. Таран, З. Тараненко, Л. Циганкова, В. Шатровська
Цінні колекції: Гербарій Л. Горєлової
Обмінний фонд: Наявний
Куратор гербарію: Альохін Олександр Олексійович, директор ботанічного cаду
Штат: Відсутній
Про гербарій: Гербарій Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна (CWU) – один з найстаріших гербаріїв України. Він був заснований В. Черняєвим у 1825 році. Тривалий час гербарій зберігався у адміністративно-лабораторному корпусі ботанічного саду. Кілька років тому, з метою поліпшення умов зберігання, значна частина цього гербарію була перенесена у спеціально обладнане приміщення біологічного факультету у головному корпусі університету. Частина колекції залишилася в ботанічному саду.

Сучасний науковий гербарій ботанічного саду розміщено у спеціально відведеній окремій кімнаті у спеціальних дерев’яних шестисекційних шафах «ленінградського» типу. Папки розміщені в окремих секціях і мають етикетки із зазначення їх вмісту. Гербарні матеріали колекції розміщені за системою А. Енглера. Зразки або нашиті на папір стандартного розміру, або вільно лежать в середині гербарної обгортки.

Штат в Гербарії CWB відсутній. Роботу по формуванню та підтриманню гербарних фондів виконують співробітники ботанічного саду, значною мірою у зимовий період. Поповнення гербарних колекцій відбувається завдяки особистим зборам співробітників саду.

Фонди CWB складаються з окремих колекцій: гербарій вищих рослин флори Харківської області; гербарій вищих рослин флори Росії (Європейська частина, Далекий Схід); гербарій дикорослих судинних рослин території ботанічного саду; гербарій трав’янистих та деревних інтродуцентів; гербарій вікових станів онтогенезу інтродукованих рослин. Всі ці матеріали в різні роки зібрані та опрацьовані співробітниками ботанічного саду.

Гербарій судинних рослин Харківської області налічує понад 1 500 г.з. Його формування було розпочато Л. Горєловою з середини 1980-х років. У цих зборах знаходиться більш ніж 200 аркушів рідкісних та зникаючих видів рослин, що занесені до регіонального списку рідкісних рослин Харківщини та Червоної книги України.

Гербарій вищих рослин флори Росії налічує понад 300 гербарних аркушів і містить матеріали, які збирали в експедиціях на територію колишнього СРСР колектори О. Альохін, І. Друльова, О. Таран.

Гербарій дикорослих судинних рослин ботанічного саду ХНУ налічує понад 500 г.з. Він був зібраний і оформлений у 2009 – 2010 роках І. Друльовою як результат інвентаризації дикорослих та тих, що натуралізувалися рослин території ботанічного саду.

Гербарій трав’янистих інтродуцентів налічує понад 1 000 г.з. і складається з зборів 1940 – 1990-х років О. Альохіна, М. Башинської, Л. Дерфіль, І. Друльової, З. Комір, О. Паршиної, О. Петрової, Л. Станіславчук, Л. Циганкової та ін. Вони були зроблені, як в Ботанічному саду ХНУ, так і в колекціях інших ботанічних садів.

Гербарій деревних інтродуцентів налічує понад 2 500 г.з., значна його частина була інсерована та оформлена співробітником саду З. Булавіною. До його складу входить колекція «Дендрофлора м. Харкова та парків України» (300 г.з.), зібрана та оформлена доц. кафедри ботаніки ХНУ К. Єрмоленко; гербарій роду Crataegus (300 г.з.), зібраний і оформлений завідувачем відділу дендрології ботанічного саду В. Шатровською; гербарій деревних інтродуцентів ботанічного саду ХНУ та зразки, які були привезені з інших ботанічних садів України (500 г.а.) та оформлені А. Вількер, М. Башинська, Л. Дерфіль, З. Тараненко та ін. в різні роки.

Особливої уваги заслуговує гербарій вікових станів онтогенезу 450 видів інтродукованих рослин, який налічує понад 1 000 г.з., збори завідувача відділом природної флори ботанічного саду З. Комір, які охоплюють період з кінця ХХ ст. і по сьогодні. Вони досить активно використовуються в наукових дослідженнях як співробітників нашого ботанічного саду, так і інших ботанічних закладів.

Щорічно гербарні фонди поповнюються зразками з флори Харківської області, флори Росії (Далекий Схід) та іншими матеріалами.

  О. Альохін, І. Друльова
Література: Арнольди В.М. Список гербариев Императорского Харьковского университета (Отд. отт.) // Работы Ботанического института Харьковского университета. – Харьков, 1915. – Вып. 2., № 16. – С. 1 – 20.

Index Herbariorum. Part I. The Herbaria of the World. Ed.9. (Editors: Patricia K. Holmgren, Noel. H. Holmgren, Lisa C. Barnett). – Bronx; New York, 1990. – P. 331.